trešdiena, 2010. gada 15. septembris

realitāte

Aigara Bikšes slepenā realitāte


Mākslinieks izdomā izlikšanos šovā “Kura te nav aita?”, līdzīgi kā vienā no klasiskajiem kriminālsižetiem, skatītājs zina patiesību, bet vēlas ieraudzīt, kā to atklās apmānītie dalībnieki.
Šoreiz Aigars Bikše ar savu bioinstalāciju aicināja skatītājus atpazīt "viltoto aitu", un savu viedokli darīt zināmu SMS balsojumā. Katru (balsojuma dienai sekojošo) rītu šova veidotāji izņem visvairāk balsis saņēmušo subjektu no šova un veic ekspertīzi, kuru paši sauc par "ādas novilkšanu", tādā veidā noskaidrojot šova dalībnieka sugas patieso piederību.

Noslēdzoties laikmetīgās mākslas festivālam "Survival Kit 2" mākslinieks Aigars Bikše atklāja, ka interaktīvā realitates šova "Kura te nav aita?" rezultāts ir 7 izbalsotas aitas, kurām, pēc šova rīkotāju vārdiem, "novilkta āda". Šovā izrādītā otra populārākā aita ar numuru 8 nav izbalsota no šova un palikusi ar ādu”.

Aigara Bikšes dokumentālā realitāte.

Atbildot uz jautājumu kā tas ir iespējams, ka balsojums nav beidzies ar skaidri atpazīstamā  cilvēka, vāji maskēta ar aitādu, izbalsošanu, mākslinieks saka: "Pie mums, eksperimentā viss notika maksimāli atbilstoši reālajiem apstākļiem Latvijā. Balsotāju izvēle tiek atjaukta ar šova rīkotāju interesēm un rezultāts ir pretējs sagaidāmajam, neloģisks un aplams!"

Šova laikā bija iespēja sekot līdzi reālai aitu dzīvei un cīņai ar grūtībām.


Aigara Bikšes daudzslāņainā performance tika iecerēta kā pamats diskusijai par Latvijas sabiedrībai būtiskiem procesiem. Paskaidrojot sacīto, Aigars Bikše norāda uz Latvijas valstī pastāvošo situāciju, ka privātpersonas var uzturēt politiskās partijas. "Lai nokļūtu pie varas, ir jātērējas - plakāti, elektroniskie mediji, reklāmas kampaņa. Kas un kāpēc ir gatavs ieguldīt savu naudu šajā "BIZNESĀ"? Un te nav runa tikai par lielajiem "PARTIJU TURĒTĀJIEM". Ja deputāta kandidātam pat no "ne-oligarhu" partijas, lai iekļūtu listē, ir jāziedo vēlēšanu kampaņai 10'000.00 LVL, tad man ir jautājums - kāpēc viņš ir gatavs to atraut savai ģimenei un kā viņš gatavojas atpelnīt šos ieguldījumus? Man nav pārliecības, ka pilsoņu balsojums vēlēšanās vēlāk netiek atjaukts ar naudas devēju interesēm, pareizāk sakot, vērojot Latvijas valsts parlamenta darbību, man ir pilnīga pārliecība, ka tas būtiskos jautājumos darbojas savu naudas devēju interesēs un "aitas tiek dīrātas".


Aigara Bikšes mākslīgi radītās vides realitāte tika iekārtota Rīgas centrā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 10. Šova studija apmeklētājiem piedāvāja sekot "aitām stikla kastē". No 4. līdz 11.septembrim šova telpās uzturējās divdesmit numurēti dzīvnieki - aitas - un viens par aitu maskēts, numurēts cilvēks.


Interaktīvā instalācija norisinājās laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 2" ietvaros. Projektā mākslinieks veica sistēmu pārbaudi.


Aigara Bikšes mērķtiecības realitāte.

Piedaloties ar savu šovu mūsdienu kultūras foruma „Baltā nakts” aktivitātēs un laikmetīgās mākslas festivālā "Survival kit 2”. Laikā kad vairāk nekā 70 mākslinieki realizē savas radošās idejas un vērš uzmanību uz dažādām izdzīvošanas stratēģijām mūsdienu pasaulē. Aigars Bikše savā darbā apvieno arī sacensību un profesionālās realitātes iezīmes; process ir būtiskāks par uzvaru. Ar savu piemēru mākslinieks aicina visus Latvijas pilsoņus aktīvi piedalīties valsts politiskajos procesos un īstenot savu suverēno varu!

Aigara Bikšes baiļu realitāte. Jebkura sakritība ar reālajām situācijām ir nejauša. Mākslinieciskais pētījums nav saistīts ar 10. saiemas vēlēšanām, un Aigars Bikše ar savu darbu un personiski nepārstāv nevienu politisko spēku, kas tajās piedalās. Mākslinieks aicina analītiski izvērtēt esošo situāciju un turpināt darbu, lai sakārtotu valsts politisko pārvaldes sistēmu.
Asinis stindzinošā atklāsmes un patiesības šova dienasgrāmatu var apskatīt mājas lapā kuratenavaita.blogspot.com

Projekta kuratore Solvita Krese

Radošais producents Jānis Gailītis.
Kontakt tālrunis: 28846483

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru